HATBROTT

Idag har jag varit på två föreläsningar om hatbrott. Den första hölls av överåklagare och folkpartisten Sven-Erik Alhem från Malmö och den andra av polisen Ulf Björkman som utreder hatbrott i Kalmar Län.

70599-101
Överåklagare Sven-Erik Alhem


Hatbrott handlar i första hand om "Hets mot folkgrupp" och "Olaga diskriminering" men det som var nytt för mig var att även "Hot och våld mot förtroendevald" betecknas numera som ett hatbrott enligt Sven-Erik Alhem. Med andra ord är de hot och skadegörelse som jag varit utsatt för att beteckna som hatbrott och skall prioriteras högre av polisen.


HOT ELLER VÅLD MOT FÖRTROENDEVALD = HATBROTT

I Brå:s rapport "Hatbrott 2006" nämns inte hatbrott mot förtroendevalda över huvudtaget vilket jag finner mycket märkligt om detta skall betecknas som hatbrott.

Med andra ord så begår AFA (Anti Fascistiskt Action) en mängd hatbrott.


En annan sak som var intressant var att politiska, konstnärliga och religiösa arenor har något högre till tak vad det gäller t.ex. hatbrott. Detta har vi sett exempel på som Lars Wilks rondellhund och pastor Åke Greens uttalande om homosexuella.

Det skall bli intressant att följa anmälan mot mig om hets mot folkgrupp p.g.a. en debatt i kommunfullmäktige som i allra högsta grad är en politisk arena.


Jag tycker också att det var anmärkningsvärt att inte Sven-Erik Alhem tog upp de vänsterextrema rörelserna i Sverige i sin föreläsning utan enbart pratade om högerextremism.


Polis Ulf Björkmans föreläsningsmaterial om hatbrott handlade enbart om högerextremism men jag ställde frågor om vänsterextremism och hur dessa grupper bevakas och utreds i länet. Frågorna väckte övriga deltagares intresse och diskussionen handlade sedan väldigt mycket om autonoma grupper i samhället. Många tycktes vara väldigt okunniga om dessa gruppers aktiviteter i Kalmar och i länet.

Jag upplyste dem om vad "ANTIFA" betyder och bad dem titta efter denna text som finns sprayad på en mängd byggnader i Kalmar centrum. Jag tror att många fick med sig en annan vetskap och kunskap hem än vad dom tänkt sig när dom kom till föreläsningen.


En grekisk invandrar kvinna undrade varför vi svenskar inte var stolta över den svenska flaggan och varför den kopplas till rasism, vilket fick mig att småle när andra deltagare försökte förklara detta.


En annan reflektion jag gjorde vid dessa föreläsningar var att det bara var två förtroendevalda deltagare och vi var Sverigedemokrater båda två. Var övriga partiers förtroendevalda politiker höll hus vet jag inte men föreläsningarna var kostnadsfria för kommuninnevånare och kommunen var medarrangör. Så det kan knappast berott på småländsk snålhet utan snarare på ointresse. Det går bra att prata om dessa ämnen när media är närvarande men sen betyder det tydligen inte så mycket. 


Kommentarer
Postat av: Tommy Funebo

Mycket intressant att läsa, och välskrivet. Ett tips dock: Sluta med särskrivningarna.

2007-09-14 @ 06:53:11
URL: http://sverigedemokraterna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0