FLYKTINGMOTTAGNINGEN KOSTAR KALMAR 300 MILJONER KRONOR

Flyktingmottagningen till kommunerna är mycket kraftigt underfinansierad. Det framgår av en artikel i Barometern den 18 juli där tidningen skriver följande


"Enligt SKL:s beräkningar ersätter staten endast 22 procent av de faktiska kostnaderna för en flykting under introduktionen"


Dessa siffror har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) räknat fram och vem kan bättre ta fram dessa beräkningar än de drabbade kommunerna.

Ilmar Reepalu har i TV4 uttryckt sitt missnöje med den ersättning som staten betalar ut till kommunerna. Han menade att ersättning knappt räckte till kostnaderna för SFI (svenska för invandrare).

Den stora anledningen till att flyktingmottagningen är så underfinansierad är att den också medför en anhöriginvandring som inte ersätts med bidrag av staten. Kostnaderna för anhöriginvandringen ( ca 27.000 personer under 2006 enligt Migrationsverket) får alltså kommunerna och landstingen finansiera med egna medel.


Om SKL:s siffror är riktiga är detta helt sensationella siffror och för första gången kan vi beräkna kostnaderna i en kommun. Jag finner det väldigt svårt att någon kommun eller landstingspolitiker kan kritisera dessa siffror då de kommer från deras egen organisation. Jag hade förväntat mig att dessa siffror skulle ha fått stor uppmärksamhet i media men så blev inte fallet. Detta är väl i och för sig inte märkligt i vårt så politiskt korrekta samhälle där allmänheten skall vara omedvetna om dessa kostnader.


Om vi använder oss av dessa siffror och beräknar kostnaderna för Kalmar kommun kommer dock verkligheten att gå upp för många.


Under 2006 tog Kalmar kommun emot 145 flyktingar och av dessa var 52st barn (0-15 år), 87st vuxna (15-59 år) och 6st äldre än 59 år.


Ersättningen som staten betalade ut under 2006 var:

101.800 kronor för barn

165.700 kronor för vuxen

61.200 kronor för äldre vuxna.


Detta ger alltså ett totalt bidrag från staten om cirka 20 miljoner kronor. Detta bidrag skall räcka under ankomståret och ytterliggare 3 år och innefatta uppehälle, SFI, introduktion och administration av invandrarservice.
Det säger sig självt att dessa summor inte räcker ens till uppehälle längre än ca halva tiden för en vuxen. Vad det gäller barn är det ännu värre då en elev i grundskolan kostar ca 60.000 kronor/år. När det gäller äldre människor så kommer de att få det så kallade äldre försörjningsstödet av försäkringskassan och drabbar därmed inte kommunerna utan staten och därav det låga ersättningsbeloppet.


Med SKL:s siffror innebär det att de 20 miljonerna i statsbidrag till Kalmar kommun endast är 22 procent av kostnaderna för flyktingmottagningen och att kommunen måste skjuta till 78 procent eller ca 70 miljoner de närmaste åren utav våra skattemedel i kommunen för dessa 145 så kallade flyktingar.  70 miljoner är samma summa som det beräknade budgetunderskottet i Kalmar kommun 2007.

Slutsatsen enligt SKL:s siffror blir att varje flykting kostar kommunen ca 90miljoner / 145 personer vilket ger ca 620.000 kronor/person.


En riktigt skrämmande siffra för kommunen och när man betänker att kommunen beslutat om att ta emot ca 175 flyktingar under 2007, ca 200st under 2008 och ca 175 under 2009 blir jag mycket bekymrad.

Om detta blir verklighet och SKL:s siffror är riktiga kommer kommunen dra på sig kostnader i storleksordningen på ca 300 miljoner för denna flyktigmottagning!


Skattehöjningar kommer då att vara oundvikliga i kommunen, frågan är bara hur stora det kommer att bli 1 kona eller 2 kronor per hundralapp.


Sverigedemokraterna var det enda partiet i kommunfullmäktige som motsatte sig beslutet om ökad flyktingmottagning. Jag begärde i varje inlägg i kf att få reda på hur stora kostnaderna för kommunen blev men fick inte ett enda svar på mina frågor om hur detta skulle finansieras.

Så fungerar det i det politiskt korrekta Sverige, där varje person som ifrågasätter dessa kostnader kallas för främlingsfientlig eller till och med rasist. När vi i själva verket bara tänker på Sveriges bästa och framtid.

Besök min hemsida


Kommentarer
Postat av: Göran

Skrämmande siffror Thoralf, men jag befarar att detta kostnadsvansinne endast är toppen av ett isberg. Bra att dessa kostnader äntligen kommer i dagen så att den urbota naive svensken inser att det svider i skinnet att bedriva socialbyrå för främlingar från andra sidan jordklotet. Gräv på Thoralf, du behövs!

2007-07-23 @ 17:32:25
Postat av: fredrik

"Vad det gäller barn är det ännu värre då en elev i grundskolan kostar ca 60.000 kronor/år." Jag fattar inte riktigt. Mitt barn som går i grundskolan kostar också pengar. Är jag en fara för välfärdssamhället? Alla barn "kostar" pengar.

2007-07-31 @ 11:03:26
Postat av: Thoralf A

Fredrik, med ditt sätt att tänka skulle aldrig debit och kredit gå ihop.

2007-08-01 @ 20:46:07
Postat av: Gnuge

Om man tittar på 2007 så fick 37000 asyl och och minst lika många i anknytningsinvandring. men siffrorna ljuger eftersom det är en eftersläpning av anhöriginvandringen. Siffrorna för 2007 års anhöriginvandring baseras således på 2005 2006 års asylsökanden med PUT . Anhöriga brukar utgöra minst 60% av asyl PUT.
Så med korrektion för detta torde den totala flykting invandringen vara minst 100.000 indvider. Om man räknar med en genomsnitts kostnad på 620.000 kr., blir summan 62miljarder. Men det stannar inte där eftersom kostnaden per indvid inte bara gäller för 1 år. Med tanke på att nya asylsökanden kommer varje år, så torde den årliga kostnaden bli mist dubbelt så stor. 120miljarder inte helt orimligt

2008-01-12 @ 16:06:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0