FANERDUN PÅ HAL IS.

Projektet i Kalmar läggs på is!!
Redan har en del arbetare återvänt till Kina och ca 40st återvänder till Kina under innevarande vecka. Övriga byggarbetare kommer även de att återvända till Kina inom kort.

70599-209
Första sidan på Barometern idag!


Ursäkterna står som spön i backen!


Det var redan planerat sedan tidigare, de skall hem och fira det kinesiska nyåret, Fanerdun får inte ut några pengar från Kina och kulturkrockar.


Personligen tror jag att det verkliga skälet är att Mr Lou inte lyckats få tillräckligt många att skriva avtal om att köpa en plats i detta mässcentrum.

  

Jag tror inte han gråter för att kinesiska myndigheter inte ger honom tillstånd att föra ut pengar ur Kina, utan snarare tror jag att han är nöjd med detta och att han därmed har en bra ursäkt för att lägga projektet i Kalmar på is.

Eftersom Fanerdun inte har betalt köpeskillingen om ca 300 miljoner kronor för marken i Kina som ingår i projektet är det troligt att kinesiska myndigheter inte kommer ge företaget tillstånd att föra ut några pengar från Kina innan denna skuld är reglerad.


Kommunalrådet Johan Persson (s) är ändå inte förvånad utan säger att detta var väntat och att han känt till detta en tid. Varje gång det kommer upp olika problem eller avhopp har Johan Persson tydligen haft information om detta i förhand.

Därför kan man fråga sig om han idag har ännu mer information om fortsättningen i denna följetong som han inte låtsas om förrän det blir aktuellt att kommentera nya omständigheter.


I den senaste reviderade tidplanen från Fanerdun skulle det ombyggda chokladlagret vara klart till april 2008. Nu förstår nog var och en att detta inte kommer att infrias, undrar hur länge det dröjer innan Fanerdun uppdaterar sin webbsida med ny tidplan.


Så här långt har Fanerdun inte klarat av en enda tidsplan under det senaste året oavsett om det gällt byggnation, invigning, uppgjorda överenskommelser eller löner.


KOMMER DET NÅGONSIN TILLBAKA NÅGRA BYGGJOBBARE FRÅN KINA?

70599-203

ELLER BLIR DET KALMARS DYRASTE GRANPLANTERING!


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Grattis Thoralf! Du har haft så rätt redan från början. Kan inte den där sosse-pampen hoppa ner från tronen nu...Stort grattis till att vara den enda granskande journalisten mot Fanerdun-projektet. Och det oavlönat!

2007-12-10 @ 20:12:08
Postat av: j-å

Hur gick det med betalningen för marken och de byggnader som redan fanns på området. Det blev helt tyst. Eller har jag bara missat informationen?

2007-12-10 @ 20:54:47
Postat av: Tore

Där ser man! Man kan lita på en Sverigedemokrat, det denne framför. Kalmarborna borde i framtiden
hylla dig som nr 1. Stort grattis för din kunskap
och energi...

2007-12-10 @ 21:06:55
Postat av: j-å

Åja Tore, ta inte i så du kräks. Själv trodde jag det var ett Aprilskämt och jag är INTE Sverigedemokrat....ännu.

2007-12-10 @ 22:14:09
Postat av: Thoralf A

Kalmar kommun har fått betalt för tre olika markområden.
1. Markområde för mässområde inklusive byggnader (chokladlager) 13,2 miljoner
2. Markområde för hotell 2,2 miljoner kronor
3. Markområde för ca 300 bostäder 6,6 miljoner kronor.
Alltså totalt 22 miljoner kronor.
-
Hur mycket detta projekt kostat Kalmar kommun kommer vi aldrig få reda på därför att kommunen inte för uppgifter om hur mycket tid olika tjänstemän lägger på olika projekt. Jag har frågat efter kostnader för markberedning och VA men inte fått några uppgifter annat än att det "inte kostat så mycket".

2007-12-10 @ 22:38:13
Postat av: SIVAN

Politiker utan personligt ansvar. USELT! Som vanligt reagerar inte svensken. UPPROR!

2007-12-10 @ 23:04:16
Postat av: j-å

P.g.a. allt strul med projektet så fokuserar vi allt mer på kostnaderna och mer eller mindre förvandlar dem till förluster.
Om vi ställer dessa kostnader mot kostnaderna för IKEA-projektet, eller rent av för Volvo på sin tid, är det någon skillnad. Rör det sej inte om kraftiga subventioner och kringkostnader i samtliga fall.

2007-12-11 @ 13:54:59
Postat av: Jan Milou

IKEA-projektet och Volvo genererar arbetstillfällen och skatteinkomster, till skillnad från Fanerdun.

2007-12-11 @ 16:15:19
Postat av: Putte

Vilka arbetstillfällen och skatteinkomster genererar Volvo i sin fd Kalmarfabrik?

2007-12-11 @ 16:40:10
Postat av: j-å

Jan Milau
Det var också tänkt att Fanerdunprojektet skulle generera skatteinkomster och arbetstillfällen av sällan skådat slag. Så får man hoppas att kommunen hann tjäna in sina utlägg på Volvo-projektet.
Vad vi nu ser är ett misslyckande och detta utnyttjar givetvis Thoralf och SD. Dum vore han väl annars.
Men hade det lyckats, hade Thoralfs från början kritiska inställning, förmodligen passerat obemärkt förbi. Han själv hade säkert inte basunerat ut det.
Vi kan ju hoppas på att kommunen kan konfiskera områdena p.g.a. brutna uppgörelser eller liknande. För då kan de sälja dem en gång till.

2007-12-11 @ 19:49:22
Postat av: Skånepåg

> Snälla j-å!

Mitt i den första presskonferensen som hölls i Kalmar så ringde det i hans mobiltelefon. Han svarade och lät efteråt meddela att det var Kinas president/premiärminister som ringde och frågade hur överläggningarna gick!

Tror du verkligen på denna variant av "bondfångarknep"? En sådan "tajming" mitt i presskonferensen, Kinas premiärminister kliver upp mitt i natten och ringer hit. De flesta närvarande faller i djup beundran inför dett "skådespel" medan andra närvarande smålog och började tänka efter.

När något låter för bra för att vara sant, så är det något lurt!

2007-12-11 @ 21:26:43
Postat av: j-å

Skånepåg

Vet att du läser K Lundgrens blogg också.
Där har jag för länge sedan skrivit att jag inte trodde på Fanerdunprojektet och använt just ordet "bondfångare". Jag har aldrig påstått att det skulle skapa arbetstillfällen och skatteintäkter. Jag skrev att det var tänkt att göra det. Åtminstone var det vad ansvariga politiker proklamerade.
Vad jag däremot aldrig kommit underfund med är vad Mr Lou har för syfte med projektet.

2007-12-11 @ 21:48:44
Postat av: Tore

j-å, aprilskämt i december? Nu får du f-n i mig ge
dig! Om du vaknar, kommer du också inse att Sverigedemokraterna är det enda alternativet!...

2007-12-11 @ 22:14:50
Postat av: Skånepåg

> j-å

Vad jag däremot aldrig kommit underfund med är vad Mr Lou har för syfte med projektet.

Nej det är du inte ensam om. Man skulle ju bygga var det 500 hus för kineser i Kalmar och som skulle jobba i det här centret? Jag begriper inte då hur detta skulle skapa en massa jobb åt de redan bosatta i Kalmar och ej heller hur det skulle bli med skatt från Kineserna. Troligtvis skulle löner utbetalas i Kina och noll skatt i Sverige. Dessutom är det ju så att betalar du ingen skatt i Sverige så behöver du inte betala vissa andra skatter som fastighetsskatt (eller vad vi nu skall kalla den för). Finns troligtvis även andra undantag.

I början skrevs det något om att han först hade varit och försökt få antingen Rotteradam eller Amsterdam intresserad, men att dessa tackade nej.

Det har varit en sådan turbulens sedan det här drog igång så vi får väl se vad Kurt kommer fram med. Han lovade ju i dag eller i går att sammanställa en hel del fakta och att vi inte skulle bli förvånade. Vad han nu menade med det?

Nu blir det kväll!

2007-12-11 @ 22:15:09
Postat av: j-å

Tore

Jag menar naturligtvis när det skrevs för första gången om detta i tidningarna. Jag vill minnas att det var i en Aprilmånad. För Thoralfs inlägg handlade ju bl.a. om vad han från början trodde om projektet.

2007-12-11 @ 22:25:23
Postat av: Thoralf A

j-å, apropå att utnyttja Fanerdun!

Jag vill inte på något sätt säga att jag utnyttjar det, jag redovisar bara fakta och mina egna bedömningar och kritiska synpunkter. Jag har inte försökt att göra så mycket partipolitik av detta förutom när jag ansåg att Fanerdun betalade på tok för lite för det sista markområdet.

Om något parti utnyttjat Fanerdunprojektet är det socialdemokraterna under valrörelsen, med helsidor i dagspressen som delvis var på kinesiska. moderaterna var irriterade på socialdemokraterna för att dom var snabbare på att utnyttja affären.
Om jag inte minns fel var Göran Häggfors avundssjuk på socialdemokraternas helsidor under valrörelsen.

2007-12-12 @ 00:40:29
Postat av: Tore

j-å! Efter vad jag minnes, har "Fan é dum" pågått
en längre tid, dock har det hänt mycket litet av
kinesernas önskemål till kalmariterna och deras
"rännekatter" som rest till kina...

2007-12-14 @ 15:44:45
Postat av: Knas

Det har dock onekligen varit ett mycket intressant projekt att följa. Jag hade själv hoppats på att det skulle gå bättre.

2011-05-09 @ 21:52:48
URL: http://www.horoskop.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0