Invandringspolitik att vara avundssjuk på.

Finland har verkligen en invandringspolitik som jag önskar att Sverige hade förstånd att ta efter.  I Kalmar kommunfullmäktige hade Finlands inrikesministers uttalande varit mer än tillräckligt för att bli utmålad som rasist och även i media och då i synnerhet Östra Småland där Rolf Asmundsson regerar.

Inrikesminister Rajamäki nöjd med Finlands asylpolitik  

Inrikesminister Kari Rajamäki (sdp) är tillfreds med Finlands rigida asylpolitik. I en intervju i Hufvudstadsbladet säger han att Finland inte ska vara blåögt i fråga om invandring. Rajamäki varnar för bland annat illegal invandring, asylturism, organiserad brottslighet och terrorism. Enligt honom kan människosmugglingsligor stå bakom den illegala invandringen.

"Vi måste sluta vara lättrogna och våga använda de rätta orden för problemen. Jag hör inte till det trossamfund som stänger ögonen och öppnar alla dörrar och fönster", säger Rajamäki.

Rajamäki är också nöjd med snabbehandlingen av asylsökande utan grund och med att de sökande snabbt har skickats ut ur landet.

Flyktingkvoten för år 2006 fylls inte

En finländsk delegation valde ut 123 av de 151 flyktingar som världssamfundet erbjöd. Finland kommer inte upp till sin andel av kvotflyktingar i år. En ministeriegrupp har just valt ut 123 kvotflyktingar i Turkiet, vilket betyder att 100 kvotplatser av befintliga 750 ser ut att bli ofyllda.

Finländarna intervjuade 145 flyktingaspiranter av de 151 som FN:s flyktingorgan UNHCR erbjudit, men gruppen ansåg att det inte fanns fog att ta fler.

"De uppfyllde inte Finlands kriterier", säger Leena-Maija Qvist i delegationen.

Finland lägger stor vikt vid att de som tas emot kan läsa, skriva och har utbildning. Att det skulle strida mot andan i flyktingkonventionen tycker Qvist inte.

"Av dem vi intervjuade hade alla inte hållbara berättelser och motsvarade inte Finlands syn på behov av skydd."

"På vilket sätt skiljer sig Finlands syn på skyddsbehov från UNHCR:s?" frågar Hufvudstadsbladets reporter, och Leena-Maija Qvist svarar:

"Det är en svår fråga. Vi kanske betonar deras integration i samhället mer. Därför vill vi inte ta stora mängder flyktingar med specialbehov. I ett land som Finland är utbildning viktigt. För en oläskunnig vuxen är det ett väldigt stort arbete att först lära sig läsa och skriva på eget språk och därefter på ett nytt språk som man sedan ska utbilda sig på. Sådana saker försvårar integrationsprocessen."

Och Finlands kriterier utgår från att de som väljs som kvotflyktingar gärna ska kunna läsa, vilja lära sig finska, ha någon utbildning, vilja bygga på den och skaffa sig ett arbete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0