CALMAR HAR EN HISTORIA

När Gota Medias byggprojekt blev högaktuellt i samband med att detaljplanen var ute för samråd under hösten började jag också intressera mig för Kvarnholmens historia och befästningsvallarnas tillkomst. I samband med detta upptäckte jag en bokserie skriven av Gustaf Sylvander med titeln Kalmar slotts och stads historia. Böckerna är skrivna mellan ca 1865-1875, jag har läst flera av dessa.

När man läser dessa böcker och allt som utspelats i Kalmar under 1500 och 1600-talet blir man förundrad över hur illa Kalmar stad idag utnyttjar sin stads historia för att locka turister till staden. Visst det kommer många varje år för att besöka slottet.

En tanke som slog mig är att det skulle gå att fylla varje dag i en almanacka med en historisk händelse i Kalmar på just det datumet under hela året. När jag blir pensionär kanske jag startar ett sånt 365-dagarsprojekt.

Den 31 maj 1520 landsteg Gustav Vasa söder om Kalmar på Stensö efter att han flytt från Danmark och via Lübeck kom han till Kalmar. Det finns ett minnesmonument i Kalmar Stadspark som hedrar just detta tillfälle i Kalmars historia. Hur många i Kalmar vet något om detta.


Minnesmonument Gustav Vasa    Foto Thoralf Alfsson

Minnesmonumentet restes först vid Stensö men flyttades till Stadsparken när den skapades på 1870-talet.

Här har Kalmar kommun en ypperlig möjlighet att göra något arrangemang varje år den 31 maj för att locka turister till staden.
Om 8 år är det dessutom exakt 500 år sedan och dessutom råkar 31 maj 2020 då vara en söndag, till och med pingstdagen. Sverigedemokraterna kommer lämna in en motion flera år innan dess med uppmaningen till Kalmar kommun att slå på stort med att fira denna minnesdag och 500-års minne.

Vår kommunförening i Calmar kommer redan i år försöka börja med en tradition där vi cyklar ner till minnesstenen på Stensö den 31 maj för en liten minnesstund som vi sedan förhoppningsvis kan avsluta med lite mat på Kalmar Slott under kvällen. 31 maj bör sedan alltid kallas för "Gustav Vasa dagen" i Kalmars egen almanacka.

År 1611-1613 pågick det som brukar kallas för Kalmarkriget. Hela den gamla staden brändes under de hårda striderna 1611. Ståthållaren Christer Somme gav då också upp Kalmar slott utan någon strid och betraktas därmed som en förrädare av många. Nu är det med andra ord exakt 400 år sedan detta krig utspelade sig. Är det någon i Kalmar som har märkt att kommunen på något sätt uppmärksammat detta. Inte jag i varje fall! Kalmar Slott hade dock några dagar under förra året då bland annat historikern Dick Harrisson föreläste om Kalmar kriget.

Egentligen var det detta krig som var orsaken till att staden senare började flyttas till Kvarnholmen. Där skulle det bli lättare att försvara staden med dess nya befästningsvallar och omgivande vatten.

Under sommaren hittades skeppet Mars, även kallat för Makalös utanför Ölands norra udde. Skeppet byggdes vid Björkenäs som ligger ca 4-5 km norr om Kvarnholmen i Kalmar. Björkenäs är idag ett fint villaområde. Mars byggdes och sjösattes 1563. Det gick under vid en strid den 30-31 maj 1564 mot den danska och lybska flottan. Här finns återigen en anledning för Kalmar kommun att utnyttja historien till att marknadsföra Kalmar kommun historiskt.

Jag har skrivit en motion i riksdagen om att ett museum över Mars borde byggas på Öland, ett museum som även kunde inrymma Kronanmuseet. Som om inte det vore nog så hittade man ju även skeppet Svärdet också. Så detta skepp kan även inrymmas i samma museum. Jag är övertygad om att inom en 10-års period kommer mycket redan ha bärgats från dessa skepp och då kommer det krävas en stor utställningslokal. Men eftersom jag även är lokalpolitiker i Kalmar kan jag tycka att Mars skall återvända till Kalmar. Mitt förslag är då att Kalmar kommun skall ta initiativ till att bygga ett museum på Svinö. För den som inte vet var Svinö ligger så är det den ö som Ölandsbron börjar på. Det finns redan bra avfarter och stora parkeringsplatser på Svinö. En bättre placering när det gäller infrastruktur och möjligheten att locka besökare kan väl knappast finnas. Varför inte även försöka locka Ingvar Kamprad att vara med att finansiera ett historiskt projekt av rang.

Detta är bara några reflektioner som jag gjort när jag läst Sylvanders  böcker och funderat över vad vi skulle kunna göra idag för att sätta Kalmar på kartan och öka staden och regionens dragningskraft.


Kommentarer
Postat av: Tobbe S

Thoralf!

Glöm inte Kalmarunionen som ju var det första nordiska samarbetet. Glöm inte heller "Kung Byxlös" - drottning Margateta som ju är tätt sammanflätad med Kalmarunionen.

2012-03-20 @ 23:53:20
Postat av: Gubben o Gumman

Var försiktig med bilderna Thor-alf annars kanske Smedbytarzan sätter upp en staty över Hjalmar Branting istället för Wasa monumentet.

Ty allt annat innan 1907 är haram historsikt sett.

2012-03-21 @ 00:13:59
Postat av: Göran Andersson

Det blir magnefikt med ett sjökrigshistoriskt museum ute på Svinö inhysande såväl Kronan som Svärdet och Mars.Mycket konservatorsarbete blir det naturligtvis, men hantverkskonsten hålls ju levande. Museet kan säkert även figurera som utbildningsverksamhet härvidlag.

2012-03-21 @ 02:56:58
Postat av: Sven Dacke

Svearikets uppgång och förfallTack Thoralf för ditt fantastiska engemang för både det gamla och nuvarande Sverige. Tänk om man bara kunde vara mera säker på vad ledningen för SD egentligen vill och vad man har för agenda?Själv hämtar jag kraft i Växjös fantastiska omgivningar, och där jag bor kom dom första Växjönybyggarna för 10.000 år sedan och började bruka marken, och dom mest förnämsta ligger begravda i stora stengravar, fortfarande i samma skick.Betydligt senare kom din anfader Gustav Vasa hit till Kronobergs slottsruin och kampen mellan Nils Dacke och hans motståndare var intensiv.Och Trolle släkten på Berkvara var enorm rik med 100 tals gårdar., och var även dom utsatt för Nils Dackes raider.Det var början för Svearikets uppgång!Och hur är der nu med Svearikets förfall.?I snabb takt omvandlas delar av Sverige till en avbild av Malmö, Södertälje mm och nu vänta vi hit minst 400 Somalier som vill ha det bättre, till och med bättre än vi. Siffran 400 kommer säkert passeras på samma sätt som i Norrköping, och samtliga i 7 klövern klappar händerna. Det åttonde partiet hör man inget ifrån så förmodligen klappar dom med.Vad kommer nu att hända. Alla är överens om att den nya gruppen kräver lång tid och enormt engagemang och enorm mycket insatser med pengar för att få in i ett normalt samhälle.

Men var skall dom pengarna komma ifrån?Den Muslimska församlingen klappar händer i allt snabbare takt och snart har man fått ihop det som behövs för att bygga den STORA moskén med pengar från Saudiarabien.Kommer vi att klara den utmaningen det innebär för det nuvarande samhället, och vad vill vi egentligen.Helt klart är att media är med på det Nya Sverige och indoktrineringskampanjen förs på bred front.. Att utföra rituell könsstympelse på små pojkar propageras det redan för i lokala tidningar ( SMP ) som tydligen ingår i Nya Sverige.Smålandspostens insändarredaktör tycker att det är mycket klokt av den Muslimska Imanen att förespråka omskärelse. Men har Smålandsposten frågat barnen?http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/mycket-klokt-av-imamen(3190546).gmI Alvesta vill Växjö Islamska skola bygga ny förskola bland annat av en anledning. Att gynna integration.. Förmodligen att gammelsvenskar skall integreras i Nya Sverige.

Artikeln skriven av ny medarbetare på SMP Erivan Ali Rostamhttp://www.smp.se/nyheter/alvesta/ny-forskola-ska-gynna-integration(3107592).gmKommentarer är nu borttagna och delade inte Imanen eller artikelförfattaren uppfattning att Integration skulle förbättras genom att särskilja en grupp och uppfostra enligt vad som står i en bokOch just nu firar ”vi” Det Kurdiska nyåret

Enligt kurdisk tideräkning.

– Sali taza piros bet, gott nytt år!

Säger Raz Abdulla, 21.http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/kurderna-firar-in-det-nya-aret-2712(3198594).gmObservera att detta inlägg på sedvanligt sätt inte går att kommentera.

Vill inte ha några ”rasistiska” åsikter .Väntar på att den "Svenska våren " skall komma igång

2012-03-21 @ 08:07:55
Postat av: Sven Dacke

I BarometernFörtroendet är högt för den lokala morgontidningen men lågt för journalister.Fantastisk logik i denna artikel, vore jag journalist skulle jag nog aldrig skrivit denÄr det inte reportrarna som skriver materialet till tidningen.

Hur kan artiklar av en lågt stående grupp skapa en trovärdig tidning?????

Köper man trovärdigt material? Från TT kanskeDessutom har denna undersökning diskuterats på ett flertal forum och fått tummen ner, men den framstående tidningen Barometern lyfter fram den för att ett visst litet ord finns med.Läs artikeln och försök hitta det magiska ordet som gör att denna artikel kommit tillDen som gör det vinner dagens vinst, du får gå ut och koka dig en kopp kaffe

Postat av: Tony Ingman

Hur ska nu tidningsmurvlarna vrida och vända på det, så att Morden i Toulouse i Frankrike kan

härledas till Sverigedemokraterna, eller i alla fall på något sätt kan kopplas dit??

2012-03-21 @ 10:02:53
Postat av: Stefan A

Inte konstigt att Marianne Rundström såg sur ut i SVT,s morronsoffa, hade bespetsat sig på att få bjuda in expo igen för att kleta dådet i Frankrike på Sverigedemokraterna på samma sätt som man gjorde med dådet i Norge.

2012-03-21 @ 10:11:57
Postat av: AWSvensson

Dessa fartyg,Mars ,Kronan ,Svärdet gick under i strid vilka får symbolisera nutidens Sverige,ska vi gå under så får det bli i strid. Jämför Vasa som passivt la sig på sidan och sjönk.

2012-03-21 @ 10:37:55
Postat av: Kalle

Morden i Toulouse, Frankrike.

""Misstänkte gärningsmannen: Mohammed, 24

Nu misstänks Mohammed Merah, 24, för de tre skottdåden i Toulouse där totalt sju personer dödades.

Mohammed Merah kommer från Toulouse och han är fransk medborgare med algeriskt ursprung.

Han är känd av polisen i staden sedan tidigare, men inte för några allvarligare förseelser.

Till polisen har han uppgivit att han har kopplingar till terrornätverket al-Qaida."" skriver EXPRESSEN.OCH hur många nysvenskar/invandrare har vi i sverige med en liknande bakgrund??? När börjar de skjuta vilt omkring sig mer än i Malmö. (En förlorad stad) När i helskotta skall våra politiker vakna i sina skyddade kokonger och börja agera för vårt lands bästa???Läs mer på länken till Expressen.

Postat av: Calle

Såg Jonas Sjöstedt ( V )på Tv-nyheterna igår, där han med darrande överläpp och nästan gråten i ögonen, fördömde Sverige för att ha förhandlat med " den hårda diktaturstaten Saudi-Arabien" om lev. av ett SOS-system.Men att samma " hårda diktaturstat" finansierar, betalar och därigenom styr moskeer i Sverige tycks vara helt o.k.

2012-03-21 @ 11:59:58
Postat av: Hulda

Ja, nu är många sura i Sverige. Det var ingen ny Breivik i Frankernas land.

Men det kommer säkert naiva debattinlägg om hans desperation över "imperialismen i Israel och Afganistan".

Givetvis också hur synd det är om hans 200 kusiner i Frankrikes förorter och hemma i ursprungslandet..

2012-03-21 @ 12:00:27
Postat av: Magentan

Tack Thoralf och Sven Dacke för bra inlägg om "Calmars historia" respektive "Svea rikes uppgång och förfall".I det sistnämnda skriver Sven Dacke bland annat att: "Alla är överens om att den nya gruppen kräver lång tid och enormt engagemang och enorm mycket insatser med pengar för att få in i ett normalt samhälle."Normalt? För vilka? - kan man då fråga sig.Medieetablissemanget och politikerna jobbar mycket hårt på att vårt nya Sverige ska bli ett "normalt samhälle" för FRÄMST alla "nybyggare". Men till skillnad från oss dumsnälla pursvenskar är ju "nybyggarna" i Sverige inte en homogen grupp. Eftersom de kommer från olika miljöer med olika kulturella traditioner, religioner och språk har de alltså inga enhetliga krav för hur ett "normalt" samhälle ska vara. Dock har de alla under ett par decennier nu snabbt och effektivt av de styrande (dvs 7-klövern och medierna) fått lära sig att de kan ställa STORA krav på det svenska samhället.Även om Sverige under det senaste decenniet (i synnerhet de senaste åren) har tagit emot störst mängder "nybyggare" från klankulturer i Afrika och Mellanöstern med islamsk religion kommer det att bli svårt för samhället att nå upp till kraven också för dessa. Det finns nämligen olika grupper INOM islam. Våra svenska politiker och journalister kan knappast vara helt omedvetna om att det förekommer grymma stridigheter i form av (i stort sett dagliga) bombattentat mellan t ex shia- och sunnimuslimer i de islamska länderna.Etablissemanget inbillar sig tydligen att de TUSENHÅRIGA grymma stridigheterna mellan olika islamska och övriga religiösa grupperingar i vårt nya mångkulturella samhälle automatiskt helt kommer att utraderas med hjälp av den svenska dumsnällheten.

2012-03-21 @ 12:32:12
Postat av: allemand

@Kalle, och här är idioterna på Expos variant:http://expo.se/2012/nazister-soks-i-efter-dodsskjutningar-frankrike_4868.htmlHur bakom får man vara?

2012-03-21 @ 14:07:37
Postat av: Stormsvalan

Tack för att du gjort en skåning, utan anknytning till Kalmar, intresserad av din hemstad. Här får du en annan episod ur stadens rika historia. http://www.kalmarlexikon.se/index.php/l/ludvig-xviii-fransk-kung.html

2012-03-21 @ 14:08:45
Postat av: Kalle

>allemandNu har ju EXPO tydligt bevisat att aLQaida, muslimer och nazister är av samma sort!!!

2012-03-21 @ 14:24:24
Postat av: Pelle P

Lysande förslag Thoralf. Om du inte redan har läst den så rekommenderar jag Kurt Lundgrens bok

"De gick hungriga,nästan nakna och barfota" om hur nya staden byggdes på Kvarnholmen & det gamla Kalmar revs.Får du inte tag på den så hör av dig,du kan låna mitt exemplar av boken.http://www.ne.se/rep/kalmar-calmars-o%C3%B6vervinneliga-f%C3%A4stning

2012-03-21 @ 14:46:11
Postat av: Thoralf Alfsson

StormsvalanSylvander ägnar en helt kapitel till de franskaprinsarnas besök i Kalmar. Det sägs att Ludvig den XVIII till och med skar ut en grästuva ur marken på den plats som Gustav Vasa landsteg på Stensö.

2012-03-21 @ 15:07:46
Postat av: Thoralf Alfsson

Pelle PJag tror Kurt Lundgren hämtade väldigt mycket av sitt material från bland annat Sylvanders bokserie om Kalmar

2012-03-21 @ 15:09:01
Postat av: Kalle

""Saudier fick se den hemliga bunkern!!!

En delegation från Saudiarabien besökte Sverige för att titta på underjordiska anläggningar, enligt ett brev från ambassadör Jan Thesleff.

Expressen kan i dag avslöja att diktaturens representanter släpptes in i försvarsmaktens topphemliga strids­ledningscentral i Bålsta utanför Stockholm.

- Det är härifrån man styr de svenska trupperna vid krig. Du och jag får absolut inte komma in där, men de släpptes in, säger en källa i försvarsmakten till Expressen.""Du som vanlig svensk släpps inte in i bunkern MEN muslimska diktaturstater släpps in i den hemliga bunkern!!! Skandal av stora mått.Snacka om att Sverige håller på att muslimifieras. Fick den saudiska delegationen ha kámeror med också så de kan visa svenska försvarshemligheter för sina muslimska vänner i de av saudierna betalade svenska moskeerna???Nu är det dags för SD att säga ifrån om detta mesande och förrådande av den svenska staten!!!

Postat av: Svensson

Ja för ensamkommande flyktingbarn lär inte locka turister till Kalmar. Jag tycker att vi ska rädda djuren från flyktingbarnas länder, öppna en Zoo i var stad. Och det skulle ju även locka turister.

2012-03-21 @ 15:11:13
URL: http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/
Postat av: Pelle P

Thoralf.Enligt referenser i boken är det följande:RIKSARKIVET

Städers akterKRIGSARKIVET

Krigskolegii brevböcker

FortifikationenLANDSARKIVET I VADSTENA

Kalmar stads arkiv

Kalmar stads domböcker

Länsstyrelsens arkivKALMAR LÄNS MUSEUM

Bilder & kartorKALMAR STIFT OCH GYMNASIEBIBLIOTEK

Frigelianska sammlingenGöta hovrätts arkiv

2012-03-21 @ 15:48:01
Postat av: Pelle P

Nu ska länken fungera.Postat av: Tony Ingman

SD s Björn Söder tycker att statsm.F.R beter sig

stöddigt och arrogant, genom att inte titta på den

han tilltalar. Ja det är väl en underdrift, hans

överlägsna attityd mot dom som han ogillar är

pinsam för en s.k statsman. Då är skillnaden enorm

när han vistas ute bland EU folket, då stoltserar han som tuppen som står och sprätter på sin dynghög, när han får visa upp sig i finare sällskap.

Varför sökte den mannen makten i ett demokratiskt

land? Han är ju som klippt och skuren för en position i en diktaturstat1

2012-03-21 @ 17:35:39
Postat av: Tony Ingman

Att vänsterfolk inte har alla pollarna hemma bevisar dom gång på gång,men Journalisten

Lisa Magnusson på tidningen Metro måste väl ändå

blivit tappad i golvet när hon var liten? Annars får man hoppas att hon själv råkar ut för dom monster till våldtäktsmän, som hon försvarar och

ursäktar i tidningen.

Man kan ju inte låta bli att undra över varför det inte blev grova brottslingar och våldtäckare av

dom utmärglade vrak som suttit i Nassarnas läger

under andra v.kriget, utan i stället dugliga

medborgare?

2012-03-21 @ 18:16:15
Postat av: Anonym

Malmöpolitiker i flyktingutspelMalmös starke man, S-politikern Ilmar

Reepalu, har i ett gemensamt brev med

SD, FP, M och Spi kopplat samman

våldsvågen i Malmö med flyktingars

fria rätt att bosätta sig var de vill.I brevet som har skickats till riks-

dagsledamöter i Malmö beskrivs hur en

parallell samhällsstruktur med egna

normer och även egen rättskipning

växer fram, skriver Dagens Arena.Den utvecklingen vill brevskrivarna

bekämpa genom att lagen om flyktingars

rätt att bosätta sig var de vill ses

över. -Kopplingen gör mig oerhört

illa berörd, säger Maria Ferm (MP).

2012-03-21 @ 19:57:29
Postat av: AWSvensson

http://www.dagensarena.se/wp-content/uploads/2012/03/Brev-fra%CC%8An-kommunstyrelsen-Malmo%CC%88.pdf

Postat av: Inte-en-till

PK-maffian hävdar ju att det inte finns någon svensk kultur.Kan då Kalmar ha en historia?

2012-03-21 @ 21:31:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0