OPERERAD IDAG

Jag har idag genomgått en operation på Länssjukhuset i Kalmar. Inget allvarligt men jag har varit sövd med narkos och så vidare för första gången i mitt liv. Mycket intressant att se vården från insidan så att säga.

Idag var det ju lite extra speciellt då det nya avtalet för vårdförbundet var klart. Att syrrorna är rejält missnöjda går inte att ta miste på och jobb i Norge och utomlands diskuterades livligt.

Vårdbarometerns kvalitetsundersökning presenterades idag och Kalmar län ligger i topp.

Jag kan bara instämma! Ett föredömligt bemötande i måndags då jag tog en del prover inför operationen och dagens operation var mycket väl genomförd både vad det gäller bemötande och information.

Jag är faktiskt imponerad!

  

Nu känner jag mig så pigg att det blir två inlägg senare under kvällen om mina genmälen dels på Östrans ledarsida och på Barometerns ledarsida i dagens tidningar.


Kommentarer
Postat av: Sessan

ThoralfUtmärkt att du blev väl omhändertagen. Det gäller med andra ord att ha turen att drabbas av rätt sjukdom, för att få tillgång till rätt sjukvård. Tyvärr finns det andra områden, som jag inte vill gå in på här, som fungerar uruselt inom sjukvården. Skulle bl.a. bli alldeles för långt att ta upp det här på bloggen.För att undvika missförstånd vill jag understryka, att det jag avser har inget med vardagsjobbet bland sjukvårdspersonalen att göra utan är framförallt en resursfråga som berör flera olika patientgrupper.

2008-05-29 @ 20:49:12
Postat av: Thoralf A

Sessan, jag är också medveten om detta men jag tänkte dock vara enbart positiv i ett inlägg för en gångs skull eftersom jag blev så väl omhändertagen.

2008-05-29 @ 20:53:50
Postat av: Fint Väder

Sessan, det är inte fråga om rätt sjukdom. Det är annat som spelar in, när frågan om vilka som ska prioriteras bort från sjukvård beslutas. För många prioriteras BORT. Främst är det de äldre. DE prioriteras bort för att våra politiker ska kunna leka jultomte och skänka sjukvård åt folk från alla värdens hörn

2008-05-29 @ 22:17:27
Postat av: Skogman

Är inte alls förvånad över att du känner dig nöjd med bemötandet, Thoralf. Du har just varit i kontakt med den enda professionen inom sjukvården som mig veterligt fungerar optimalt, dvs kirurgen. Det gäller i alla fall för läns och universitetssjukhusen.Värre är det då inom primärvården, eller primatvården som man ibland får lust att kalla den. Läkarna där är långt ifrån utbildade för den uppgift som möter dem iform av allmänhetens krämpor. Och ofta är man heller inte intresserade av att ta itu med vissa patienter överhuvudtaget. Det gäller då framför allt svårdiagnostiserade s k "nya diagnoser" som fibromyalgibesvär mm...antar att det var det som Sessan syftade på ovanför.Man kan prata vitt och brett om att vi har så förträffligt skriven Hälso och sjukvårdslag. Men i praktiken betyder den ingenting då den inte är juridiskt bindande. En allmänläkare som bestämt sig för att göra just ingenting åt sin patient behöver aldrig vara orolig för en framtida reprimand från Socialstyrelsen så länge det inte föreluggigt någon fara för patientens liv. Allt för många sjuka idag har farit illa i samhället just på grund av allmänläkarnas brist på kunskap och empati. Sjukvårdssverige av idag.

2008-05-29 @ 23:46:07
Postat av: Fint VäderMen snälle Skogman. De svåra bristerna i kvalitén på vår sjukvård beror dock främst på att våra politiker skänker bort så mycket åt folk från fjärran länder att det inte blir så mycket kvar åt de svenske.

De svenske, de prioriteras bort för att våra politiker ska kunna leka jultomte och skänka sjukvård åt folk från alla värdens hörn.

Det är den bistra sanningen och jag kallar det för L A N D S F Ö R Ä D E R I

2008-05-29 @ 23:56:32
Postat av: Sessan

Fint VäderMed hänsyn till min bakgrund inom det medicinska området vill jag inte gå in i detalj inom ämnet. Jag vet verkligen vad jag talar om, och kan räkna upp ett antal diagnoser där man från politiskt ansvarigt håll inte har kunskap och förståelse för vilka medicinska resurser som egentligen erfordras. Detta gäller drabbade från tonåren och uppåt, berör olika patientgrupper och där alltför många har en eländig tillvaro. De kliniskt verksamma läkarna har här mycket lite att säga till om och får försöka att göra så gott det går med tilldelade resurser.Akuta sjukdomar är inte i det här sammanhanget det stora problemet utan det är svårbehandlade sjukdomar av kronisk karaktär som får stryka på foten och där de bakomliggande orsakerna oftast är idiopatisk/okänd. Och det finns många fler att välja ibland än vad gemena man tror.För att förbättra denna situation har SBU/Statens Beredning för medicinsk Utvärdering under ledning av Prof. Måns Rosén, fått i uppdrag att gå igenom lämpliga forskningsområden och utvärdera vad som går att föra in den kliniska sjukvården. I det här sammanhanget kan jag också avslöja, att den prestige som finns inom hela den "medicinska världen" tyvärr kan sätta käppar i hjulet för att införa nya och effektivare behandlingar. Ett exempel på detta är magsårsbakterien Helicobacter Pylori, där de australiensiska forskarna fick utså en massa påhopp från världens alla ledande experter inom området innan man var tvungen att accepetera att de där aussierna trots allt hade rätt!

2008-05-29 @ 23:59:58
Postat av: Skogman

Fint väder...Det märks att du inte sett vården från insidan. Då hade du inte varit lika tvärsäker i ditt yttrande kan jag lova. Men jag instämmer även i ditt resonemang till viss del. För visst är det så att kakan räcker mindre ju fler som ska dela på den.

2008-05-30 @ 00:19:09
Postat av: Sessan

Skogman

Jag håller delvis med dig i din bedömning av primärvården. Det stora problemet som jag ser det är att primärvården är "felkonstruerad". Alltför många primärvårdsläkare resignerar eftersom det är en omöjlighet att hantera hela det område av olika sjukdomar som man förväntas klara av. Och då blir det givetvis patienterna som blir lidande. Dessutom har de "moderna läkarna" ofta dålig fingerspetskänsla och litar alltför mycket till labbresultat i stället för att lyssna till patientens anmanes.Fint Väder

Att sjukvårdsresurserna begränsas av den generösa invandrinspolitiken är givetvis en självklarhet. Detta påverkar även primärläkarnas arbete. Möjligheterna att skicka en patient för utredning till specialist på ett länssjukhus har minskat drastiskt på grund av minskade resurser. Du har rätt i vad du skrev tidigar beträffande prioritering. Olika Landsting har gjort upp prioriteringslistor där man inte enbart tar hänsyn till ålder utan även sjukdomens art.Numera har även Socilastyrelsen blandat sig i leken på ett konkret sätt genom att man har gett ut rekommendationer till läkarna hur lång tid en patient med en viss sjukdom behöver vara sjukskriven. Min uppfattning om ett sådant förenklat system kan var och en förstå!Börjar bli lite trötter, så hoppas att jag inte rört till det och mina utläggningar blir som i det klassiska skämtet: "Det här verkar enkelt, men när jag förklarat hur det ligger till så begriper ni ingenting"!

2008-05-30 @ 00:25:13
Postat av: Sessan

Dags att gå till sängs, stavar som en kråka!

Inte anmanes utan anamnes.

Inte Socilastyrelsen utan Socialstyrelsen

Inte primärläkare utan primärvårdsläkare

Andra stav eller syftningsfel bjuder jag på.Kan tillägga att beträffande empati har Skogman en poäng i detta. För att en student har toppbetyg betyder inte detta automatiskt att han är lämplig att utbildas i detta yrke. Hur den lämpligaste uttagningen till läkarutbildning skall vara har diskuterats till och från och det har varit olika synpunkter vid Universiteten. Bland annat i Umeå har man åtminstone tidigare inte enbart gått på betygen. Den läkarutbildning som anses ha högst status är Karolinska och sjuksköterskeutbildningen vid Sophiahemmet har motsvarande status.Godnatt!

2008-05-30 @ 00:51:04
Postat av: Skogman

Sessan

Kan bara instämma i din utförliga redogörelse om hur sjukvården fungerar.

2008-05-30 @ 09:38:13
Postat av: Fint Väder

Sessan, erkänner gärna att jag bara är konsument och anhörig till en förutvarande konsument, min avlidna mor. När hon vid 95 års ålder fick järtsvikt och föll ihop i källaren fördes hon till akuten. Där fick hon inte ens eget rum. Är det någon som tror att t ex ett landstingsråd skulle behandlas på samma sätt?

Diagnosen fick jag för övrigt först efter hennes död. Hade man haft en diagnos så hade hennes lidande kunnat reduceras avsevärt. Men för gamla gäller d den ordningen att de bara tas av vårdcentralen. Sina starr operationer fick hon betala själv. När hon opererades för grå starr i Linköping var hon den ende svensken i ett väntrum fullt med utlänningar som väntade på gratis sjukvård. För de bodde i ett landsting med gratis starroperationer.I Norge, ett jämförbart land, dvs ett land med mycket höga skatter som var tänkt att garantera t ex en värdig ålderdom och en god sjukvård, är det en helt annan ordning. Inte bara det att sjukvården är gratis. Man betalar även resa och hotell , till och med för ledsagaren, vid t ex en starroperation.Skillnaden beror helt enkelt på att våra svenska politiker flummat bort de pengar som vart tänkta för sjukvård och pension. Pengarna har gått till att finansiera en vettlös invandringspolitik.Läs även mitt inlägg i frågan på denna blogg.http://thoralfalfsson.webblogg.se/2008/may/landstingsraden-har-svart-med-sanningen.html#comment

2008-05-30 @ 09:38:36
Postat av: Sessan

Fint väderJag motsäger inte dina påståenden. Utan jag har bara försökt att allmänt förklara hur jag uppfattar den situation som sjukvården hamnat i ur olika synvinklar. Resursnedskärningarna p.g.a. de enorma summor som transfereras till invandringen är givetvis en av de dominerande orsakerna.En av mina vänner besökte en akutmottagning vid UMAS (Universitetssjukhuset i Malmö) någon gång i vintras och blev förskräckt. Varje hjälpsökande afrikan eller arab, hade halva släkten med sig i väntrummet. Barn sprang omkring och skrek och folk tjattrade högljutt. Ingen hänsyn till någonting!Om du läser http://anas.bloggspace.se/95340/Muslimer-i-Sjukvarden så ser du att man från muslimskt håll även kräver ”gräddfiler” inom sjukvården. Att detta skulle innebära försämringar för andra patienter bryr man sig givetvis inte om!Här kan du läsa om prioritering vid ett av Landstingen http://www.aftonbladet.se/nyheter/article201204.ab

2008-05-30 @ 10:46:42
Postat av: Tore

"De" är väl rädda för att få negativt omdöme på din "blogg", Thoralf. De är säkert medvetna om, att

du framför sanningen om tillståndet i Kalmar.

Dessutom är det ju märkligt, att en Sverigedemokrat

kan få bli opererad, utan att det står en massa AFA-ligister utanför operationsområdet! och stör.

På onsdag är det min tur, då jag väntat i över ett

halvt år!...

2008-05-30 @ 19:16:18
Postat av: Thoralf A

Tore, min remiss skrevs i december men eftersom det inte varit akut så är det ok.

Lycka till på onsdag!

2008-05-30 @ 20:59:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0