FANERDUN/KINAPROJEKTET, 118 DAGAR TILL INVIGNINGEN

Enligt tidningsuppgifter i veckan har endast ca 200 andelar av 1000 tecknats avtal på. Det innebär att endast 20 procent av etapp 1 är säkrad, trots att det enligt Fanerduns VD Mr Luo finns 6000 intresseanmälningar. Enligt mina bedömningar är detta alldeles för lite för att köra igång byggprojektet i full skala och detta är med stor säkerhet anledningen till att byggprojektet går på sparlåga eller mer eller mindre står stilla. Projektet är väldigt nära en krissituation skulle jag tro. 

Jag är också övertygad om att de företag som tecknat avtal kan annullera sina avtal om inte utställningshallarna blir i stort sett fulltecknade. 

De problem som hittills uppstått som problem med löner, marknadsföringen i Kina med uppgifter om vårt bidragssystem, fri sjukvård med mera, säkerheten på byggarbetsplatsen och så vidare kanske är ett led i taktiken att skylla förseningarna på svenska myndigheter. 

Nu kommer även uppgifter om att byggelementen inte är godkända enligt svensk byggstandard vilket om inte annat tyder på en inkompetent projektledning från Fanerduns sida. Att skicka byggelement från Kina till Sverige som inte får användas kan inte annat än betecknas som fullständigt katastrofalt projektledarskap.  

Med tanke på de problem som redan varit tror jag alla måste skruva ner sina förväntningar på hur många arbetstillfällen för svenskar denna investering kommer att ge i Kalmar med omnejd. 

Även Kalmar kommun bör nog skruva ner takten i detta projekt för att inte förbruka kommunala skattemedel i onödan, utan istället anpassa det till hur projektet utvecklas. 

Statsbesöket från Kina den 8-10 juni ser tydligen Mr Luo en möjlighet att utnyttja för sin egen marknadsföring av sitt projekt. Han har till och med begärt audiens hos kungen och kommunalrådet Johan Persson spelar med fullt ut. Detta är ingen artighetsvisit utan enbart ett sätt att utnyttja det svenska kungahuset i sin egen marknadsföring i Kina. Marknadsföringen i Kina är allt annat än vad vi tror i Sverige enligt uppgifter från personer med kinesisk bakgrund. 

Den marknadsförs i Kina som 1+3+3.

1 = Ett internationellt företag.
3 = 3 st uppehållstillstånd i Sverige
3 = Utställningslokal + Lägenhet i Sverige + Hus i Kina 

Det som är speciellt intressant är delen om uppehållstillstånd i Sverige. Sydsvenskans reporter Ola Wong avslöjade ju detta under vintern och hotades med bland annat utvisning från Kina. Men enligt uppgift är det en viktig del av avtalen att kunna få tillgång till den svenska välfärden. Om dessa personer från Kina kommer att få permanenta uppehållstillstånd i Sverige så vet ingen var detta kommer att sluta för Kalmars del.
Hur stor anhöriginvandringen kan bli är det ingen som kan sia om. Därför anser jag att dessa kineser endast skall beviljas tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige på t.ex. 2 år i taget. Är detta en utav orsakerna till att Fanerdun vill ha 100 procent segregerade bostadsområden i Kalmar. Jag finner det mycket märkligt att majoriteten i Kalmar kommun tillåter en fullständig segregering i nya bostadsområden år 2007 i Kalmar. 

I Kalmarsalen presenterade Mr Luo sina planer under hösten och många var förundrade över varför man valt Kalmar för sin investering. Mr Luo förklarade detta med ett centralt läge i Nordeuropa genom att dra en cirkel runt Kalmar om ca 40 mils radie, vilket då skulle vara förklaringen. Men som alla vet är inte kommunikationer det bästa i Kalmar så detta är egentligen ett ganska eller mycket ihåligt argument.
Jag tror personligen att vår generösa invandringspolitik eller rent ut sagt naiva syn på invandringens konsekvenser och att vi har ett mycket generöst välfärdssystem med barnomsorg, skola, tandvård, fri sjukvård, pensioner/äldreförsörjningsstöd och ett unikt bidragssystem var den absolut viktigaste orsaken för Mr Luo och Fanerdun när de valde Sverige och Kalmar för sitt projekt. Möjligheten att locka personer till Sverige med dessa förmåner och privilegier skulle nog underlätta projektet en hel del. 

Frågan är bara hur lång tid det dröjer innan hela välfärdssystemet rasar samman när alla bara vill utnyttja det och bara en bråkdel bidra till systemet.

Kommentarer
Postat av: Göran

Ryktet om "Die dummen Schweden" har som synes spritt sig ända till Folkrepubliken Kina.
Varför inte döpa om sozzzzen Johan Persson till "John Blund"??

2007-06-03 @ 01:30:46
Postat av: Tore

Jag läste någonstans, att "bygget var behäftat med
så mycket fel, att bygget var stoppat. Jag tänkte
direkt på din prognos om bygget, vilket var fullständigt rätt. Inväntar med spänning din nästa bild på "bygget, hålorna mm" den 15 juni...

2007-06-06 @ 01:21:48
Postat av: Krister

Du verkar ju vara negativ till precis allt här
i världen. Jag måste bara fråga, finns det några
ljuspunkter i din värld?
Angående Fanerduns projekt. Jag håller med om
att kinesisk affärskultur inte håller våra mått.
Det kör inte med rent spel, såsom vi är vana vid
här hemma.
MEN, man måste ju ändå ge dem credit för att de
försöker! Om det blir färdigt i tid och x procent
av mässhallarna blir fyllda, då kan det faktiskt
bli riktigt bra.
Ibland måste det hända något nytt och kan de
styrande bara rätta till Fanerduns misstag,
så blir det ett rejält uppsving i regionen.
Jag hoppas i alla fall verkligen att det blir
bra när det är klart och att affärerna blomstrar!
Tack för mig, hej.

2007-06-13 @ 14:20:37
Postat av: Thoralf A

Krister
Jag är absolut inte negativ till allt men det ligger i sakens natur att de saker jag tar upp i min blogg är just de saker jag vill kritisera.
Idag har två personer (styrelseproffs enligt media) avgått från Fanerduns styrelse.
Detta vittnar om att det inte riktigt står rätt till och att vi sannolikt kommer att få läsa om ytterliggare problem med projektet.
Det jag är rädd för är att kommunen bränner alldeles för mycket pengar och resurser på detta projekt i tron att Fanerdun kommer att fullfölja sin del.
Personligen tycker jag det har ringt många varningsklockor redan och att kommunen bör släppa på gasen och fundera på om det inte är dags att börja bromsa.

2007-06-13 @ 17:03:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0