Panik och kaos hos Fanerdun?

I dagens Barometern (28 juli) kan vi läsa att invigningen av mässhallarna troligtvis kommer att ske i inhyrda provisoriska lokaler.
Det börjar spridda sig ett löjets skimmer över det så omskrivna jätteprojektet som skulle ge 1.000 arbetstillfällen i Kalmar.
Den kinesiska arbetsledaren hoppas att undervåningen i den gamla lagerlokalen i varje fall skall stå klar till den 28 september medan VD Peter Fust inte tror på detta längre utan har förberett en reservplan. Inte utan att man kan skönja en begynnande panik och kaos. Det börjar mer och mer likna historien om kostymen som bara blev en tumme.
Av 70.000 m2 planerade mässhallar klarar Fanerdun inte ens av att bygga om några hundra kvadratmeter lagerlokaler till invigningen.

Fanerdun_Maud
Officiella byggstarten. Maud Olofsson som förste spadtagare.

Men var har kommunalråden tagit vägen?


Under hösten och vintern gick det inte många dagar mellan uttalandena från framför allt det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson om detta fantastiska projekt. Men numera har tydligen Johan Persson och de andra kommunalråden fått tunghäfta.
Vem minns inte alla artiklar och annonser i media med budskapet "Kalmar full fart framåt"  både på svenska och kinesiska. Socialdemokraterna utnyttjade detta till max i valrörelsen.

Mr Luo verkar också inte vara lika villig att framträdda i media längre utan håller en mycket låg profil. Nu verkar det också som om byggarbetslagen från Kina börjar att skylla på varandra att det inte händer något, men med hacka och spade som enda redskap lär det inte ske så mycket. Tydligen är arbetsledaren för det utskällda första byggarbetslaget på plats igen.
Undrar vad Barometern avser när de skriver att dessa arbetsledare är "mycket duktiga" inom citationstecken enligt VD Peter Fust. Det var ju detta byggarbetslag som inte fick ut sina löner när de var hemma i Kina igen och det berodde ju på att de misskött sitt arbete i Kalmar enligt Fanerduns talesmän.

Här följer nu Stebbings allmänna lag om offentliga projekts sex stadier.

1. Allmän entusiasm. Initiativtagare och upphovsmän förklaras vara genier och visionärer.

1.5. Projektet etablerar sig och blir allmänt samtalsämne. Orten är satt på kartan.

2. Begynnande desillusionism.

3. Panik/kaos.

4. Sökandet efter en ansvarig påbörjas.

5. Några, som ej bär ansvaret för fiaskot, straffas,

6. De som inte varit involverade i projektet får sina belöningar. 

Jag skulle vilja påstå att projektet är på väg in i fas 3 och att fas 4 närmar sig med stormsteg. 

Folkpartiets gruppledare Inger Hilmansson har nog börjat vakna och inse vad som kommer att ske eller rättare sagt inte ske när hon skriver följande på sin blogg: 
" Den 28 september skall handelscentret öppnas med stor pompa och ståt.
Idag är området inte halvfärdigt, och vi får inga säkra besked om hur många investerare som den dagen ska flytta till Kalmar."

Nu har väl narkossköterskan Inger Hilmansson inte så stor erfarenhet av byggprojekt men efter ett besök vid Snurrom så tror jag ingen tror på Fanerduns byggarbetsledare.
Hilmansson är väldigt vänlig när hon skriver att området inte är halvfärdigt. 

Sanningen är att ingenting är färdigt och inget kommer heller att vara färdigt den 28 september. Det kommer heller inte att flytta några kineser till Kalmar för att det finns inga kineser som köpt några andelar i mässhallarna av Fanerdun.

Detta är den bistra sanningen och när det går upp för våra kommunalråd kommer fas 4 och 5 oundvikligen infinna sig, för då gäller det att rädda sitt eget skinn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0