GOTLANDS STRATEGISKA BETYDELSE



Igår var jag på ett seminarium i riksdagen med rubriken ”Stormakten Ryssland, Gotland och Sverige”. Medverkande var följande personer.

Bo Pellnäs, säkerhetspolitisk expert
Karlis Nerenieks, generalmajor (res), fd rektor Försvarshögskolan
Claes Arvidsson, ledarskribent SvD

Den som besitter Gotland behärskar Östersjöområdet!

Gotlands strategiska betydelse har inte förändrat sig på 200 år.

Den bild som dessa personer målar upp är allt annat än positiv och mycket oroande med tanke på den upprustning som pågår i Ryssland. Vad har Ryssland för avsikter med den stora upprustningen? En fråga som ansvariga i Sverige i allra högsta grad måste ställa sig.

Den ryska försvarsbudgeten var 2002 ca 500 miljarder rubler. Nästa år, alltså 10 år senare kommer den vara inte mindre än 2100 miljarder rubler.

Ryssland har under 2010 skrivit kontrakt med Frankrike om köp av landstigningsfartyget/helikopterhangarfartyget Mistral. Ett köp som oroar många och som förändrar det säkerhetspolitiska läget även i Östersjön.

De senaste stora ryska militärövningarna ”Zapad” och ”Ladoga” borde också vara ett varningens tecken för Sveriges försvarsminister Sten ”tomhylsan” Tolgfors men så tycks inte vara fallet. Vad är det egentliga syftet med dessa övningar? Handlar det verkligen om att öva försvar av en gasledning eller finns det något annat i bakgrunden?

På Gotland oroar man sig för att man nu bygger ut hamnen i Slite för Ro-Ro fartyg med anledning av den gasledning som Nord Stream lägger ut i Östersjön. Nord Stream investerar ca 100 miljoner i Slite hamn men man lägger inte in sprängtunnlar på grund av kostnadsskäl för att man snabbt och effektivt skall kunna förstöra dessa delar vid ett invasionshot från t.ex. Ryssland.

”Nord Stream ägs till 51 procent av ryska Gazprom, som kontrolleras av den ryska staten. Och Gazprom är inget vanligt företag. Nyligen fick de rätt att använda egna trupper för att säkra deras energikällor och transportnät, och det står inget om begränsningar till den egna nationen.”
Läs artikel.

Är vi svenskar så flata att vi inte kräver sprängtunnlar för att ett utländskt konsortium överhuvudtaget skall få tillstånd att bygga om en hamn på svensk mark. Är vår försvarsminister så fruktansvärt naiv?

Claes Arvidsson (SvD) hade nyligen besökt Ryssland tillsammans med en svensk delegation och var minst sagt bekymrad över bemötandet i Ryssland. Läs hans artikel om hur den svenska delegation blev uppläxade av en rysk ledamot i försvarsutskottet.

1987 bestod det svenska försvaret av ca 450 000 soldater och ca 100 000 från hemvärnet. När den nya försvarsorganisationen som skall vara på plats 2014 (i praktiken inte förrän 2019) kommer den innefatta ca 27000 soldater och ca 22000 hemvärnsmän.

På 25 år har alltså Sveriges försvarsförmåga gått från ca 550 000 man till ca 49 000 man. Vi har samma försvarsanslag som för 20 år sedan, det har inte ens skett någon uppräkning av försvarsanslagen, endast nedskärningar av vår försvarsförmåga.

Gotland var den del av nuvarande Sverige som senast var ockuperat av främmande makt. Gissa vem? Läs mer om detta i mitt blogginlägg från 2008.

Gotland måste framstå som en ”läckerbit” för Putin som kan invaderas utan att ett enda skott avlossas då Sverige inte har någon militär närvaro på ön.

Hur länge dröjer det innan frestelsen blir för stor för Putin och Ryssland?

För den som vill läsa mer om seminariet rekommenderar jag bloggaren Lars Wilderäng.


Kommentarer
Postat av: Lars Rosén SD Kalmar

Inte att förglömma att ledningen skall utgå från ockuperad mark dvs Viborg som tillhörde Finland innan andra världskriget.

2011-03-31 @ 18:27:17
Postat av: kalle2

jag tror 7 klöverns politiker är handplockade i uppdrag att sälja ut Sverige och för tack för det får de några miljoner under bordet.



hur är det möjligt för exempelvis (2 st ur mängden): göran persson(S), Björn rosengren (S) att få lån och köpa gods och herresäten, och "bara" tjäna ca 100 000 kr/månaden under 1-2 mandatperioder?



tror inte jimme åkesson skulle få lån till att köpa ett gods för ca 20-30-60-100 miljoner!



jobbar inte göran persson i en lobbygrupp som ordnade med tillstånden för ryska gasledningen?



tomhylsan sitter ju i knät på nato cheferna.



ryssland har väl alltid ansett Sverige som en stor helikopterplatta att landa på om de behöver.



den sjukna ubåt som nyligen hittats är det atomskrot ryssarna dumpat?



det kinesiska fraktfartyg som sjönk utanför bornholm innehåll den inget annat än konstgödsel?

En kinesisk militärstrateg skulle gärna vilja ha en vapenplattform på sjöbotten vid bornholm att ha koll på ubåtstrafik och spaning på EU!



2011-03-31 @ 18:34:39
Postat av: Robin Shadowes

Jag har redan varnat flertal gånger för att Gotland snart kommer bli ryskt territorium men ingen lyssnar på ens varningar. Ryssarna har medvetet lagt gasledningen så pass nära bara för att få en ursäkt att "skydda" sin ledning så tar dom Gotland. Tror säkert dom ser Gotland som sitt territorium eftersom dom erövrade ön för drygt 200 år sedan. För dom är det mer en reconquista tror jag. Frågan är förstås om dom tänker låta sig nöja med det. Varför inte ta resten också när det kommer gå utan att ens avlossa särskilt många skott? Vilken chans har vi mot Ryssland idag? Platt intet! Antingen kommer vi snart vara mussar eller så blir vi ryssar.

2011-03-31 @ 19:15:14
URL: http://madaboutmahound.blogspot.com/
Postat av: kalle2

fast varken mussar eller ryssar kommer ta över landet med våld. de är smartare än så.



de kommer nog helt enkelt fortsätta som de gör nu!



att stegvis och med sakta tillvänjning, så får vi lyda och arbeta och försörja vårt nya herrefolk.



det kommer bara byggas mer Moskeer och fler svennar blir sjuka och dör och barna födandet bland svenskar kommer minska pga socioekonomiska och våldsterror handlingar som fortsaata massvåldtäkter på svenska kvinnor.



och utlänningar får mer viktiga positioner i samhället.



skulle ryssarna ta över efter musslorna kommer ännu fler ryssar flytta hit och få viktiga tjänster i samhället.



att det skulle bli atomsprängningar av terrorister i Europa är de för smarta för.

arabländerna behöver bördig jordbruksmark och västlänningar är ju indoktrinerade och klara för att lyda som dhimmis.

arbeta och betala skatt och se på när främlingar får ta hand om skörden är vad pk-folket gjort med oss.

sen när Euproa styrs av muslimererna kommer nog Kina behöva Europa för sin expansion och de kommer bygga järnväg med direktlinjer mellan paris-benjing.



inga militära insatser, bara sakta tillvänjning och muta ledande politiker.

2011-03-31 @ 19:55:38
Postat av: Sverige, Sverige fosterland!

Som nyutbildad stridsflygare satt jag i "högsta" under WP invasion av Tjeckoslovakien 1968!

Jag kände mig trygg eftersom jag hade 12 attackdivisioner, 5 spaningsdivisioner (blev 10 i mobiliseringsläge) och 24 jaktdivisioner i ryggen, vilket motsvarade ca. 800 toppmoderna stridsflygplan.

Krigsmakten kunde då mobilisera ca. 800.000 män och kvinnor inklusive hemvärn och frivilligorganisationer.

Faran var stor, att Sovjetunionen skulle "utlösa" VSB-avtalet med Finland och basera flyg och trupp på finsk mark.

Min division var placerad på krigsbas hela hösten och beredskapsläget avslutades med storövningen "Ö-68", där sammanlagt 400 stridsflygplan deltog. Sverige visade verkligen upp "musklerna" inför en häpnad omvärld!

I dagsläget är det väl endast USA som har förmågan av att deltaga med 400 stridsflygplan på en och samma övning.

Sverige tillhörde i dåtid ett av världens tre rikaste länder, undantaget Luxemburg, och då tillsammans med Schweiz och USA!

Skillnaden mot dagens svenska försvar är "brutal"!

2011-03-31 @ 20:01:44
Postat av: Gute

Det värmer att se min hembygd på din blogg. Men vi är inte rädda för Ryssen, vi är mer anti mot korkade svenska politikers beslut!



ps). Är även storägare av Gazprom OAO efter Vostok gas kollaps.

2011-03-31 @ 20:32:01
Postat av: peter

och vem skulle ge sitt liv för detta landet?Ryssen?Vi ger bort landet och säljer ut allt som är svenskt .Gotland får det nog bättre under Ryskflagg än med den regeringen vi har .Om 40år är sverige ett U-land

2011-03-31 @ 20:35:05
Postat av: Stefan D

http://news.xinhuanet.com/english2010/world/2011-03/30/c_13805613.htm intressant att läsa.

2011-03-31 @ 21:22:10
Postat av: Johnny

Fin läsning på bloggen du länkade till, Thoralf. Foliehatt, tänkte jag först, men fick intrycket att han överdrev medvetet, åtminstone en smula. Ändå; "Ryssen kommer alltid förr eller senare" brukar en finsk farbror jag känner alltid säga. Han och hans bror var med förra gången. Har ändå otroligt svårt att tänka mig att Ryssland invaderar Gotland.. Skulle ju bli repressalier direkt?

2011-03-31 @ 22:03:07
Postat av: MartinA

Aldrig jag skulle försvara det som sverige blivit. Svenskarna och de som blivit del av oss försvarar jag dock gärna, men då är inte fienden ryssland.

2011-03-31 @ 23:10:30
Postat av: Cavatus

Så vanvettigt som Sverige har utvecklats kanske ryssen kommer som en befriare. Det må låta urbota, men ibland undrar man om det inte måste komma någon utifrån för att få ordning på det här urspårade landet (har just läst Federleys elaka fraser från riksdagsdebatten och känner en uppgivenhet för sakernas tillstånd).

2011-03-31 @ 23:14:43
URL: http://www.korta.nu/jc
Postat av: MatsBern

Det går på rätt håll.

Danmark vill avskaffa gratis välfärd för invandrare.

En majoritet av danskarna håller med sin statsminister om att invandrare själva ska betala för välfärdstjänster. Först när de bott och arbetat i landet i många år ska utlänningarna få tillgång till det gemensamma sociala systemet, om det nya förslaget går igenom.

http://www.friatider.se/ingen-valfard-for-invandrare-om-danmark-far-bestamma

2011-03-31 @ 23:24:05
URL: http://gudmundson.blogspot.com/
Postat av: Johnny

Gillar Gudmundson's bloggande..men visst var det han som gjorde bort sig rätt så rejält (anser jag) med en långrandig snurrig fråga om olämpliga läsarkommentarer osv., efter ett föredrag som Robert Spencer (?) höll häromåret? Fick han nån slags "aha"-upplevelse då eller? Jag kan inte minnas att jag nickat instämmande åt hans krönikor m.m under tidigare år, ivf.

2011-03-31 @ 23:47:45
Postat av: Lukas

Spelar det roll om man börjar fixa ärenden i Moskva istället för Bryssel? Jag tror dessutom att Moskva erbjuder betydligt lägre skatter för sina medborgare än Bryssel. Personligen väljer jag Ryssland, vi har ändå gett upp vår nationalstat i o m förändringar i RF. Byt ut EU till SOvjet och saken är biff!!!

2011-04-01 @ 03:32:56
Postat av: World Traveller

Sverige far det nog battre under rysk ledning an under muslimsk/EU/mullah Reinfeldt.

2011-04-01 @ 05:42:36
Postat av: MartinA

@Johnny 2011-03-31 @ 23:47:45

Gudmundson var enda journalisten från gammelmedia på plats i almedalen och spencer avrättade honom för hans tämligen beskedliga fråga. Det var onödigt. Och hela lokalen skrattade åt honom. Kanske behandla de i gammelmedia som ändå försöker vara journalister litet mindre hånfullt?

2011-04-01 @ 07:54:22
Postat av: jägarn

Invasionsrisk? Vi är ju redan invaderade av 600 000 muslimer. Det kan precis när dom vill ta över styret av Sverige. Vi kan i bästa fall mobilisera ett försvar om 5000 man om vi får ett år på oss. Det sorglustiga är att vi själva bekostat denna invasion. Så betrakta er som gäster i eget land.

2011-04-01 @ 11:01:56
Postat av: jägarn

Invasionsrisk? Vi är ju redan invaderade av 600 000 muslimer. Det kan precis när dom vill ta över styret av Sverige. Vi kan i bästa fall mobilisera ett försvar om 5000 man om vi får ett år på oss. Det sorglustiga är att vi själva bekostat denna invasion. Så betrakta er som gäster i eget land.

2011-04-01 @ 11:02:35
Postat av: Bengt

Invasionsrisk? Vi är ju redan invaderade av 600 000 muslimer. Det kan precis när dom vill ta över styret av Sverige. Vi kan i bästa fall mobilisera ett försvar om 5000 man om vi får ett år på oss. Det sorglustiga är att vi själva bekostat denna invasion. Så betrakta er som gäster i eget land.

2011-04-01 @ 11:03:29
Postat av: jägarn

Invasionsrisk? Vi är ju redan invaderade av 600 000 muslimer. Det kan precis när dom vill ta över styret av Sverige. Vi kan i bästa fall mobilisera ett försvar om 5000 man om vi får ett år på oss. Det sorglustiga är att vi själva bekostat denna invasion. Så betrakta er som gäster i eget land.

2011-04-01 @ 11:04:27
Postat av: Bengt

Invasionsrisk? Vi är ju redan invaderade av 600 000 muslimer. Det kan precis när dom vill ta över styret av Sverige. Vi kan i bästa fall mobilisera ett försvar om 5000 man om vi får ett år på oss. Det sorglustiga är att vi själva bekostat denna invasion. Så betrakta er som gäster i eget land.

2011-04-01 @ 12:19:06
Postat av: Leif

Varför skall vi behöva försvara oss? Sverige är ju ändå en socialkonstruktion & Ryssarna skulle ju berika oss ännu mer =)

2011-04-01 @ 14:37:33
Postat av: Leif T Åhlin SD Arvika

När jag började i Flygvapnet på 50-talet hade vi ca 1000 flygplan. Då gällde det "den avskräckande metoden", och att kostnaden skulle hejda en angripande, innan han nådde svensk mark. Idag skall

vi släppa in figurerna, och bekämpa dessa här. Helt otroligt...



När jag kom till F9 i Göteborg 1960 hade de "atomskyddade bergshangarer" för våra fina flygplan djupt under marknivån. Det var en mycket allvarlig tid ibörjan av 60-talet. Atomhotet gjorde sig påmint mycket länge! Kosta vad det kosta ville, och ingen vågade hota just oss!



När jag tjänstgjorde hos F15 i Söderhamn, byggdes och renoverades det för miljoner under 80-talet. Och på 90-talet lades hela skiten ned.



Sossar, sossar, vad tänkte ni på? Försvarsminister Leni Björklund, denne rödhårige fjanta, kommen från Svenska Kyrkan och delade sin kärleksnärvaro med en "professor på Karolinska" med en annan kvinna.

Moderater, moderater vad tänker ni på? Också denne Sten Tolgfors, även han spunnen ur religiös närvaro, vapenvägrare och med öknamnet "tomhylsan", komponerat av en verklig försvarsminister under en mycket kort period tidigare, Mikael Odenberg. Bara tomtar och troll i övrigt.



Sverige är förfallet, medvetet eller omedvetet. Kanske bör vi rikta in oss mot en verklig fiende och krigshetsare som han i Iran! Från denne startar det tredje världskriget. Kom ihåg vem som sagt och påmint er...





2011-04-01 @ 16:06:40
Postat av: Harald

Detta var en märklig artikel. Ryssland kommer inte att anfalla Sverige. Som några påtalat, vore det inte ens så dumt med tanke på hur Sverige misskötts. Vi har mycket mer gemensamt med ryssarna än vad man kan tro, en viking grundlade ju Ryssland. Med 100% säkerhet övar ryssarna för att skydda sina gasledningar mot terrorister, inget konstigt alls, och ett korrekt strategiskt beslut i så fall. Det är inte så att Ryssland har något att vinna överhuvud taget på att invadera Sverige idag.

2011-04-02 @ 23:56:34
Postat av: vmm

Det är en klassiker att först göra ett område till sitt intresse (tex genom att anlägga oljeledningar) och sedan militärt "försvara sina intressen". Sverige borde sparka bakut i det här läget. När Ryssland sedan säger att dom "vill försvara sina intressen" så är det försent. Gotland måste absolut hållas (och är väl återbesatt med några CV90, om jag inte har fel, och JAS måste ju tillbaka... om jag får bestämma :).



Sverige måste bli bättre på att sätta gränser.

2011-04-03 @ 00:31:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0