INTRESSANT KALMARSTATISTIK

Vid måndagens kommunfullmäktige fick alla ledamöter den nya statistik årsboken som Kalmar kommun tar fram. I den finns väldigt mycket intressanta fakta och givetvis saknas en del som troligen skulle vara ännu mer intressant.


I vilket fall som helst kan vi konstatera att det finns 6342 personer med utländsk bakgrund i Kalmar, det motsvarar ca 10,3 procent av befolkningen. Det kanske inte låter så mycket men ökningen håller på att accelerera markant.

Antalet personer med utländsk bakgrund har ökat med ca 18 procent de senaste 5 åren. Under samma tid har den totala befolkningen ökat med ca 2 procent

70599-289
Källa SCB.


En annan sak som är intressant är socialbidragsutvecklingen. Jag hade hoppats att kunna få uppgifter om hur stor del av dessa bidrag som går till personer med utländsk bakgrund men detta har givetvis Kalmar kommun undvikit att ta med i sin bok.

Efter en del letande på SCB:s (Statistiska centralbyrån) hemsida lyckades jag få fram också uppgifterna om utrikes födda personer.

Under 2006 betalade kommunen ut ca 51 miljoner i socialbidrag till ca 1450 hushåll. Av dessa hushåll var ca 565st med utrikesfödda personer och ca 890 med svenskar. Det lite märkliga är att de svenska hushållen fick dela på ca 24,4 miljoner kronor medan de hushåll med utrikesfödda fick dela på 26,8 miljoner kronor. Eller om man räknar om det per hushåll, ca 27 500 kronor till varje svenskt hushåll och ca 47 500 kronor till varje hushåll med utländsk bakgrund.


Nu har ju Kalmar kommun ökat sin flyktingmottagning med närmare 250 procent mot 2005 års nivå och risken är nu stor att vi får en explosionsartad utveckling av socialbidragen de kommande åren.


Det finns också en hel del intressanta uppgifter om bland annat brottsstatistik men det får jag ta vid ett annat tillfälle.


Kommentarer
Postat av: Henrik

Ett tips till eventuella bloggbesökare med lite att göra kan ju vara att ta fram siffror på "antalet personer med utländsk bakgrund" i just sin kommun samt flyktingavtal och lägga in informationen på wikipedia. Skriv in http://sv.wikipedia.org/wiki/StadensNamn i din webläsare och klicka på "redigera". Det är dock viktigt att källa anges noggrannt (med länk om informationen är tillgänglig) så det ej blir lösa påståenden. Källa måste vara offentlig myndighet.
Kan vara relevant för exempelvis personer som funderar på att flytta till en viss kommun, eller skolbarn som fått till uppgift att skriva om sin kommun.

Thoralf kanske kan tipsa lite mer om hur man hittar denna typ av information?

2008-01-31 @ 04:36:17
Postat av: Thoralf A

Den som är intresserad av antalet personer med utländsk bakgrund i sin kommun skall gå in på SCB på följande länk
http://www.scb.se/templates/Listning2____223691.asp

Sedan under Demografi gå in i
Antal personer med utländsk eller svensk bakgrund efter region, civilstånd, ålder och kön. År 2002-2006

Den som tittar på Malmö ser att det finns ca 100 000 personer med utländsk bakgrund i Malmö 2006.

2008-01-31 @ 08:35:09
Postat av: Bosse B

Var hittar man uppgifter om socialbidragskostnaden för utrikesfödda personer?

2008-01-31 @ 09:23:20
Postat av: Thoralf A

Bosse, Gå in på följande länk
http://www.scb.se/templates/Product____10692.asp

Välj sedan
Statistikdatabasen

Så hittar du en hel del intressant.

2008-01-31 @ 09:43:59
Postat av: Bosse B

Tusen tack för länken! Mycket bra genmäle du fick in i Barometern förresten.

2008-01-31 @ 10:12:35
Postat av: Skånepåg

Beträffande socialbidragen så minns jag att efter en artikel i någon av lokaltidningarna på 90-talet, så upptäckte jag att man hade infört en märklig uppdelning vid redovisningen. Lokaltidningen hade en fantastisk rubrik i stil med att "nu har svenskarna högre socialbidrag än flyktingarna"!

Av någon anledning så räknades utrikes födda in i socialbidragsstatistiken som svenskar, då det bott i Kalmar ett visst antal år. Samma gällde för de som fått svenskt medborgarskap. Lär ha varit ett system, som socialnämndens ordförande Christina Magnusson införde? Var och en kan räkna ut varför!

Kanske något att titta närmare på? En statistik är ju helt beroende på hur korrekta uppgifterna är som läggs in i systemet.

Hur mycket som sedan betalas ut via olika statliga bidrag till den här gruppen är givetvis en helt annan historia. Till detta kommer en mängd administrativa och andra kostander för samhället.

2008-01-31 @ 10:40:45
Postat av: AWSvensson

När man införde äldreförsöjningstödet så basunerade man ut att nu minskar socialbidragen utan att nämna att man numera kallade det äldreförsöjningstöd. Ljuga är tydligen tillåtet om syftet är gott.

2008-01-31 @ 11:42:04
Postat av: Thoralf A

Helt riktigt att myndigheter manipulerar med begreppen.
I Kalmar finns ca 5100 utrikes födda men 6350 med utländsk bakgrund.
Hur utländsk bakgrund definieras vet jag ej!

2008-01-31 @ 11:59:14
Postat av: Henrik

Utländsk bakgrund definieras hos scb som "utrikes födda eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar"

2008-02-01 @ 10:51:32
Postat av: Skånepåg

Maria Ferm hos de Gröna khmererna har i dag gjort föjande expääärtutlåtande på sin blogg:

- Det är vi som jobbat i hela vårt liv, byggt upp samhället och då vi passerat 65 som är kostnaden och inte invandreriet!

- Vidare skriver hon att "Jag kan lova att vi pratar om en REJÄLT VINST för migration. Rena kassakossor för staten!"

Hela inlägget är så oerhört naivt av denna "hjärntvättade" människa att man bara baxnar! Med sådana språkrör inom de Gröna khmererna kan man undra hur det står till med resten i partiet?

"Nej, intialt är det en viss kostnad för att migranten ska kunna etablera sig i landet, men vi måste ha ett betydligt mer långsiktigt perspektiv än ett år. Därefter bidrar nämligen migranten till samhället genom att arbeta och dra in skatt, genom att driva företag och genom att konsumera. Människor kostar mest för samhället när de är under 18 och över 65 år gamla. Resten är i arbetsför ålder och "bidrar". Det skulle vara intressant att se en beräkning av vad ett barn kostar fram till att det är 18 år (med skola, sjukvård osv) - och jämföra det med de bidrag en migrant får under det första året i Sverige. Jag kan lova att vi pratar om en REJÄLT VINST för migration. De flesta migranter kommer nämligen till Sverige i arbetsför ålder och för är, för att uttrycka det krasst, rena kassakossor för staten."

2008-02-01 @ 11:38:00
Postat av: Thoralf A

Tack Henrik, då kan ju var och en fundera över vad detta innebär för statistiken.

2008-02-01 @ 11:59:05
Postat av: Skånepåg

Hej Thoralf!

Gå till www.falkblick.nu och hämta hem information och diagram om sysselsättningsgraden för olika invandrargrupper. Du liksam jag kommer antagligen att bli helt chockad! Där finns diagram som jag inte kan lägga in här, men som måste spridas.

Publikation ifråga är Social Rapport 2006 (senast tillgängliga, PDF).
Det är en diger samling statistik av svenska förhållanden på arbets-, bostads-, förmåns- och de allmänna socialområdena under åren 1992-2002. Med sina 372 sidor innehåller den en mängd intressant information om tillståndet i Sverige. Vad beträffar arbetsmarknaden återfinns data om hur arbetslösheten fördelar sig på ett otal olika grupper i samhället; unga och gamla, män och kvinnor, stadsbor och landsbygdsbor? samt svenskar och invandrare. Det är det sista förhållandet som förtjänar en närmare granskning, för den sortens siffror är vi sannerligen inte bortskämda med i landet där Statistiska Centralbyrån annars tabulerar precis allting i vår centralplanerade tillvaro.

Begrunda följande bilder, hämtade från sid. 63 i rapportens tabellsamlig (klicka på bilden till höger för att få se en större version). De representerar arbetsmarknadsdeltagandet för grupper födda i olika länder. Den gröna gruppen i botten på respektive diagram visar de som huvudsakligen försörjer sig med eget arbete, de olika gupperna ovanför olika ersättningsprogram, olika arbetsmarknadsprogam, samt direkt bidragsberoende i de aktiva åldrarna 20-64 år.

Det är rakt igenom förfärande siffror - inte ens för svenskar i arbetsför ålder är eget arbete huvudförsörjning för mer än knappt 70% av befolkningen. För invandrare från Väst- och Östeuropa ligger motsvarande siffror runt 55% resp. 50%. Sydeuropeiska invandrare landar på knappt 40% egenförsörjande. Men den riktigt chockerande siffran står invandrare från Afrika och Mellanöstern för: den har under den aktuella perioden oftast legat under 20% och når som bäst knappt upp till 25%! Tre fjärdedelar av invandrarna från dessa länder delar alltså inte på arbetsmarknaden utan uppbär sin försörjning från olika bidragssystem.

2008-02-01 @ 22:05:19
Postat av: Thoralf A

Skånepåg, siffrorna är inte det minsta förvånande. Det finns en anledning till att t.ex. SCB, BRÅ eller AMS inte redovisar statistik för just vissa delar av Mellersta Östern, utan istället kör hela Asien som en grupp.
För mig är det ändå förvånande att uppemot 25 procent försörjer sig själva.

2008-02-01 @ 22:41:13
Postat av: Skånepåg

Thoralf.

Ja men detta måste komma till allmänhetens kännedom. På falkblick.nu går det att förstora upp bilderna så att de blir lättlästa och går att göra hardcopy av. Måste bara användas av Sd i olika sammanhang!

2008-02-01 @ 22:48:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0